Çarşamba, Şubat 22, 2017

Rap'in Tozlu Sayfaları ''X-Clan''

 Uzun süredir yazı yazmıyordum, müzik dinlerken farklı bir fikir geldi aklıma. Yok olmuş, unutulmuş veya gerektiği değeri görmediğini düşündüğüm Rapper ve Rap Gruplarını anlatmak ve tozlu sayfaları karıştırmak. Umarım zevk alacağım ve rap zevkinizde değişiklikler yapabilecek yazılar yazacağım. Fazla uzatmadan söyleyeyim ilk denemenin şerefine tarihe karışmış bir efsane olan X-Clan grubu ile başlayacağım.
 X-Clan, 1989 yılında aktivist, politik ve ideolojik lirikler yazan iki arkadaş tarafından kuruldu. Bu arkadaşlardan ilki ünlü Pan-Afrikanist aktivist Robert ''Sony'' Carson'un oğlu, grubun bir numaralı adamı olacak olan Professor X the Overseer'di. Diğer arkadaş ise ilginç lirikleri ile adını duyuran Brother J.




  Bu iki adama kısa süre sonra Paradise the Architect ve Sugar Shaft katıldı, 1990 yıllında ilk albümleri ''To The East, Blackwards''ı   4th & B'way Records ve Island Records anlaşması ile piyasa sürüldü. Albüm net bir şekilde Siyah Milliyetçiliği, Pan-Afrikanizm, Afrocentrism ve Militanist düşünce propagandası yapsada her kitleden bir dinleyiciye ulaştı hatta Billboard dergisine çıkacak kadar ün kazandı.



Harika albümün saatlerce dinlenebilecek harika parçası:




  Eleştiri oklarının hedefinde olan bu 4 aktivist adam hız kesmeden 1992 yılında Xodus The New Testament albümünü çıkardılar. Yine politik oluşumundan vazgeçmeden harika bir iş çıkarmışlardı grup Ku Klux Klan'den tehditler alsada lirik olarak da konu olarak da en uffak bir değişiklik yoktu.


Bu da 92 albümünden tavsiyem olsun.




1993 yılın için bir albüm beklenirken grup içinde ayrılıklar olduğu dedikoduları çıktı, bu konu hep sır olarak kaldı, 1994 yılında Sugar Shaft AIDS teşhisi ile hastaneye kaldırıldı, grup bu dönemde bir çalışma yapmadı. 1995 yılında  Sugar, Eazy-E gibi AIDS'den can verdi. Grup Sugar'ın ölümünden sonra dağıldı. 2006 yılında ise Brother J tarafından grup bazı yeni isimler alınarak canlandırmak istese de eski üyelerde Paradise the Architect bunu kabul etmedi, Professor X ise bune sıcak baksada o sene Menenjit'ten vefat etti. Brother J ise Kumu, Zulu, Lord Cza, DJ Fat Jack gibi farklı rapperlar ile grubu tekrar kurdu. Yeni X-Clan 2007'de yine Pan-Arikanist ve İslamic esintiler bulunan Return From Mecca albümünü çıkardı. 2009 ise Main Stream Outlaws albümünden sonra grupdan pek bir eser kalmadı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Snoop Dogg Türkiye. Blogger tarafından desteklenmektedir.