Pazar, Ocak 24, 2016

İslam ve Hip-Hop

  Öncelikle herkese merhaba, bu makaleyi uzun süredir yazmayı düşünüyordum. Rap ve İslam mevzusu ile ilgili geniş kapsamlı Türkçe bir yazı olmaması ilgimi hep çekti ve yıllardır araştırmalar yaptığım ve hala yeni şeyler öğrendiğim bu konun Türkiye'deki Rap severler ile paylaşılması gerektiğini düşündüm. Tabi ki 1.200 beğeni almış bir Facebook sayfasının admini Blog'undaki yazı ile bu önemli mevzuyu yazarken illa hatalar yapacaktır ve bu konu bir internet sayfasına sığmayacak kadar geniş bir konu. Neyse kısacası şimdiden yapacağım hatalr için özür diliyorum.
  
  İslam ve Rap'in tanışmasından önce Amerika'nın daha doğrusu Afro-Amerikan halkın İslam ile tanışmasını anlatmaya başlayacağı.
 Afro-Amerikan halkı etkileyen kendini ''İslam'' olarak tanıtan ilk grup Kadıyanilik veya diğer ismiyle Ahmediyye'dir. Hindistanda çıkmış akım, akımın kurucusu Mirza Gulam Ahmed'in mehdi ve peygamber olduğuna inanılan bir anlayıştır, şunu belirtmek isterim ki ''İslam'' akımlarından Afro halkı en az etkileyen bu akım daha çok Amerika'ya göç etmiş Asya uyruklu insanları peşinde götürmürdü. Manning Marable'ın Malcolm X Arayışlarla Dolu Bir Hayat kitabı sayfa 87. '' Teolojik açıdan baktığımızda Amerika'daki en başarılı Tarikat Pencap'ta Hazreti Mirza Ghulam Ahmed (1835-1908) tarafından kurulan Ahmediyye hareketiydi. İlk başta İslam'ın temel ilkelerine bağlı kalsalar da 1891'de Ahmed kendisni İslamın Mehdi'si ilan etti; Hindulara Krişna'nın yeniden ''bedene bürünmüş'' hali olduğunu, Hristiyanlara ise Mesih Olduğunu söyledi(...)'' Ahmed öldükten sonra Kuadianiler ve Lahoriler ikiye ayrıldılar. Kuadianiler Ahmed'şn fikirlerine hep bağlı kalırken, Lahoriler İslam'dan çok uçuk bir Liberal olarak başka bir yol çizdi. Bu akım siyahları etkileyememesi veyahut çok az etkilemesi ve etkilediği siyahların diğer siyahlara göre daha çok mal varlığı olan insanlar olması, Ahmediyye'nin Hip-Hop kültüründe etkisinin pasif kalmasına yol açmıştır.
       Mirza Ghulam Ahmed

  Afro-Amerikan halk o dönemlerde Ahmediyye'den çok Moorish Science Temple of America (Amerika Faslılar İlim Mabedi) örgütten etkilenmişlerdi. Örgütün kurucusu Timotht Drew Newark şehrinde 1913'de Kenan Tapınağını kurmuş ve kendine Noble Drew Ali diyerek, kendisine İslam'ın Hz.Muhammed'den sonraki ikinci peygamberi ve mehdi olarak ilan etti. Yalnızca bununla yetinmeyip aynı zamanda, kendine 4 büyük kitabın ve Eski Mısır metinlerini sentezleyerek 64 sayfalık bir ''Kutsal Kitap'' meydana getirdi, cemaat kendşni ''Soyları Asya'ya dayanan zeytin tenli Asyalı'lar'' oalrak nitelendirdi. Burdaki  ''Asyalı'' terimi daha sonralarda  Nation Of Islam kültüründene yerleşip Asya ve Afrika'yı bir görme anlayışını  körükleyecekti. Kişi sayısı fazla olsada oldukça vasıfsız insanlar cemaate katılıyordu buda cemaatin çöküşüne sebep oldu.  30 bin müride ulaşan Ali yeni mabedler açıyordu, artık sadece din değil ekonomik ve politik vaazlar veriliyor, Garveyizm (Dünyadaki siyahların birleşip eknomiyi ele geçirip Avrupa'yı sömermesi fikri) empoze ediliyordu. 1919 yılının Mart ayında Ali, Şeyh Cladue Greene adında Ali'ye muhalefet eden bir müridi öldürmesiyle tutuklansa da kefaret ile serbest kaldı. Bu olaydan bir kaç ay sonra esrarengiz bir şekilde öldü, Ali'nin ölümü cemaati yavaşlattı ve günümüze kadar hep güç kaybetti şuan yaklaşık 10.000 üyesi bulunan cemaat, eski sert fikirlerinin yanı sıra biraz daha Sünni İslam'a yaklamaya başladı. Ve gençleri etkileyememesi sebebiyle Ahmediyye gibi Hip-Hop kültüründe olduça pasif kaldı.
 
      Noble Drew Ali

  Sırada bu cemaatler arasında Hip-Hop'ın temel taşlarını oluşturan Nation Of Islam (İslam Ümmeti veya İslam Milleti) var. 1920'li yıllardı Detroit sokaklarında esrarengiz bir adam dolaşıyor insanlara üzerinde ''Allah, Muhammed, Quran, Islam'' gibi şeyler yazan afişleri insanlara ücretsiz veriyordu Kadir Mısıroğlu Amerika'daki Zenci Müslümanlık Hareketi adlı kitabında Wallace D. Fard Muhammed adındaki bu adamın şöyle söylediği iddaa edilir sayfa 38 '' Benim adım W. D. FARD'dır. Ben mukaddes bir şehir olan Mekke'den geliyorum. Sizin kardeşinizim. Şimdilik bundan daha fazla bişey söylemeyeceğim. Çünkü henüz sırası değil. Fakat bir gün beni karşınızda saltanat elbiseleri giymiş olarak göreceksiniz ''. 
  
Fard Muhammed (Cemeat'deki bazı kişilere göre bu fotoğraf Fard ile alakası olmayan başka biridir.)

Fard Muhammed gündüzleri seyyar tüccar iken akşamları sessiz Detroit sokaklarında vaazlar veriyordu, oldukça etkileyici olan konuşma yeteneği insanları etkiliyordu, gittikçe kitle artıyordu. (Bu konuşmalarda Afrikalıların ve Asyalıların bir olduğunu Avrupalı beyazların şeytan olduğunu söylediği %99 her kaynakta geçer fakat Elijah Muhammed'in oğlu İmam Warith Deen Muhammed'e göre bunlar babasının şişirmesidir. Zaten İmam Muhammed daha sonra babasından ayrılarak Sünni İslam'ı seçmiştir.) Her ne kadar İmam'ı çok sevsemde tarihsel verilere göre anlatmak en doğrusu olacaktır. Evet kaldığımız yerden devam edelim, Fard gittikçe büyüyen cemaate bir isim koymaya karar verdi ''Nation of Islam (NOI)''.  4 Temmuz 1930 yılında tam olarak cemaat kuruldu. Tavkimler 1934'ü gösterdiğinde Fard ortadan esrarengiz bir şekilde kayboldu ne oldu nereye gitti bilinmez, ama yaklaşık bunda 3-4 sene önce kısa boylu tuhaf sesli Elijah adındaki bir genç konferans sonrası onun tanışmış ve en iyi yardımcı olmuştu, Manning Marable'nin anlattığını göre bir konferans çıkışı Fard'ın yanına giden Elijah Fard'a ''Senin kim olduğunu biliyorum sen Allah'sın'' dediğini söyler, Fard ise cevap olarak ''Evet, ama şuan bunu açıklamak için henüz erken'' dediğini iddaa eder. Bu hikayenin doğruluğu bana göre yüksektir çünkü Elijah ileride bu tarz paranoyak girişimlerde bulunacak ve bu fikilerden başka tarikatlar doğacaktır.

  Fard'ın esrarengiz ortadan kaybolmasının sonucunda, 1934 yılında başa Elijah Poole geçti, kendini Fard'ın varisi olarak nitelendirilen Elijah soyadını değiştirerek kendne ''Elijah Muhammed'' dedi. Bu kısa, kalbur, kelimeleri bile tam çıkaramayan bu adam gittikçe her yeri etkiliyor sokaklardaki genç uyuşturucu satıcılarına kadar ulaşan bu adamın elindeki jokeri kararlı ve azimli olmasıydı, artık şehirler arası konferanslar veriliyor beyaz ırka lanetler okunuyor, artık sokaklarda polisler siyah çocukları rahat bir şekilde dövemiyor, hatta Mabedlerin önünden bile geçemiyorlardı. İlginç takım elbiseler giyiyolar domuz eti yemiyorlardır. Afişler Elijah Muhammed ''Messenger'' (Mesaj taşıyıcı, peygamber) olarak anılıyordu, Elijah bunlarda daha çok etkileniyor daha çok konuşmalar yapıyor gittikçe kendini ''Allah'ın elçisi'' sanıyor ve insanlara bunu söylüyordu. Gençler gittikçe daha çok etkileniyorlardı, çete üyeleri bile Elijah'a saygı duyar hale gelmişti. Honorable Elijah Muhammed ! onu böyle anıyorlardı. Yeni camiiler açıktıkça yeni konuşmacılar buldu, müridlerine  ''X'' soyadını almalarını ve kölelik soyadlarını bırakmlarını söyledi. X'in inanışlarına göre Afrika'yı ve Afro-Amerikan halkını geçmişini bilememesini temsil eder çünkü X matematikde bilinmeyendir. Örnek olarak : Malcolm X, James 67X, Charles 37X. Afrika kelimesinde ziyade Asya'lı kelimesini kullanıyorlardı. Asya ve Afrika'yo bir görüyorlardı (Noble Drew Ali misali). Elijah o sıralar bir kitap bile yazmıştı veyahut yazdırmıştı. Message To The Blackman In America (Amerikadaki Siyah Adama Mesaj)

Günümüzde Aleviler kendini Hz.Ali'ye bağlı gördükleri için kendilerine ''Alevi'' diyorlar ise, siyah müslümanlarda Hz.Bilal'den dolayı kendilerine ''Bilalian'' ismini aldılar. Hatta bu isimde dergiler, gazeteler, domuz eti satılmayan restoranlar açtılar. Daha sonra Malcolm Little adındaki bir mahkumdan mektup alan Elijah özel olarak tahliye olunca bu genç siyah ile görüşmek istedi. Konuşmaların etkilendiği bu adamı bir çok mabedde görevli yaptı ve ona Malcolm ''X'' dedi. Bu adam TV'lere çıkıyordu ve çok popüler olmuşdu. Kurallara göre cemaat için özel şeyler yapan Müridler ''X'' soyadını bırakıp özel soyadı alırlar bu sebepden dolayı ismi artık Malcolm Shabazz olmuştu. Shabazz, rivayetlere göre Mekke'de yaşayıp kaybolmuş bir siyah kabilesidir. O yıllarda cemaatin popüler üyesi yalnız Malcolm değil diğer bir popüler Mürid ise Muhammed Ali (O yıllarda Cassius X)'idi. Böyle üyeler gençleri cemaate daha çok teşvik ediyordu. O sıralarda Malcolm'un gözü batan Clarence 13X ve Louis X adında iki müridi vardı, Clarence pek aklı yerinde biri olmasada, Louis oldukça sinsi bir adamdı. Elijah ile anlaşmazlık yaşayan Malcolm Hac'a gitmişti, ve orada gerçek İslam ile tanışıp Sünni olmuştu, milliyetçilik ve ırkçılığı reddetip Amerika'ya döndüğünde konuşmalara yaptı. 21 Şubat 1965'de New York'da konferans verirken Elijah emri ile 16 kuruşun ile şehid edildi.


    Malcolm şehit olunca Elijah'ın ikinci adamı Louis X oldu ve ismi Louis Farrakhan oldu. Cemaat bu cinayeti hiçbir zaman kabul etmedi. Elijah öldükden sonrada Louis cemaatin başına geçti ve şuan 82 yaşında olan Farrakhan hala cemaatin lideri konumunda. Cemaat ırkçı fikirleri azaltsada hala İslam dışı unsurları oldukça fazla barındırıyor

    
   Louis Farrakhan

  Diğer bir Malcolm müridi olan Clarence 13X ise NOI'dan ayrılarak %5 (Five Percent) cemaatini kurdu, tasavvufdaki Vahdeti Vücud kavramına benzeyen bu cemaat Asyalı (yani hem afrikalı hem asyalı) adamın Allah olduğunu söyledi. Malcolm cinayetinden sonra sokakların savaş alanına döndüğü yıllarda tutuklanıp mahkemeye çıkarılan 13X orada Allah olduğunu ve serbest kalmaz ise bütün şehiri lanetliyeceğeni söyledi. Ve sonuç olarak deliler hastanesine götürüldü. 1969'da bir binadan ayrılırken silahlı suikaste kurban gitti.
Clarence 13X (Lakabı Father Allah)

 Yüzde beşçiler sokaklarda güçlendiler, yeni öğretiler buldular Harlem'e Mekke, Broklin'e Medine dediler. (Harlem'e Mekke demelerinin sebebi Bir konferansda Elijah Muhammed namaz kılmasını bilmediği için Araplar tarafından alaya alınır ve Elijah müridlerine kıblelerini Harlem yaptığını söyler.)

Yüzde Beşçilerin Logosu

  Facebook'daki Yabancı Rap Çevirileri sayfası bu logoyu şöyle açıklamış ve 5'çilerin öğretilerinde Supreme Matematiği anlatmıştı :

''Ortada bir Hilâl var ki bu da gayet aşina olduğumuz bir simge, hem İslami olarak hem de bayrağımızdan. Burada Hilâl'in tanımladığı Hikmet yani kadındır. Yanındaki yıldız ise Bilgi yani çocuktur, ikisi beraber alındığında ise anne ile çocuk olur yani Hikmet ve Bilgelik, ayrıca bu Dünyayı da temsil eder. 7'nin sırrı ise alfabede denk geldiği sıra, 7. sırada G harfi var ki Yüzde Beşçilerin alfabesinde G harfi God kelimesini temsil eder, yani Asyalı siyahi adamı. O yüzden tam ortada 7 harfi vardır, 7'yi erkek olarak düşünebilirsiniz böylece anne baba çocuk üçlüsü tamamlanabilir. Anne ve çocuk Dünya demiştim baba ise üstün yaratıcı olarak Allah'ı temsil ediyor. Bilemiyorum garip bir anlayış var burada, belki Teslis inancından biraz etkilenmiş olabilirler ki dinimiz teslis inancını katiyen reddeder. 


İlk yazıda saydığım Supreme Mathematics öğretilerini açıklayayım şimdi...



1 - Bilgelik demiştim, sanırım bunu uzun uzun açıklamaya gerek yok. Yüzde Beşçilerin ilk olarak önem verdiği şey bilgi, bilgelik.



2 - İrfan veyahut Hikmet simgelediği şeyse siyah kadın, aydır. Hikmet bilgini/bilgeliğin tezahürüdür.



3 - Anlayış/Kavrama ise bilgelik ile irfanın toplamıdır (1+2=3) ve böylece çocuğu temsil eder. Burada Türkçeye çevirdiğim kelime Understanding'di ama Yüzde Beşçiler genelde bunu 'Overstand' olarak kullanır, kastetmek istedikleri mana aynıdır fakat under kelimesi 'altta olmak, aşağı' anlamına geldiği için bunun yerine 'yukarıda' anlamındaki over kelimesini kullanmayı seçmişlerdir.



4 - Kültür/Özgürlük, kültürünüz kesinlikle özgür olmalı ki Yüzde Beşçiler için İslam bir dinden öte kültürdür. Bu yüzden onlar için 4. madde olan kültür aynı zamanda ISLAM'dır ve böylece İslam'ı şu şekilde kodlarlar:



I Self Lord Asiatic Master ki bu da Ben Kendimin Tanrısı, Asyalı Ustayım anlamına gelir.



5 - Güç/Saflık, güçlü ve arınmış bir bedene sahip olmak. Ayrıca manevi olarak içinizdeki gücün saf ve duru olmasını öğütler bu madde. Saflık ve Güçlülük aynı zamanda Yüzde Beşçiler için kadınsı dengeyi simgeler, Michael Muhammad Knight Yüzde Beşçiler hakkında yazdığı kitapta bu kadınsı dengenin sağlanması için bayanların gösterişten kaçınarak mütevazi giyinmeleri ve vücutlarının dörtte üçünü kapalı tutmaları gerektiğini söyler, ve ayrıca kitapta bu dörtte üç oranı için dünyanın ve insan bedeninin dörtte üçünün suyla kaplı olması örneği veriliyor, ilginç.



6 - Eşitlik, sanırım bunu açıklamaya gerek yok.



7 - Tanrı/Allah, Yüce Varlık, Asyalı Siyah Adam... Yüzde Beşçiler'in kendilerini tanımladıkları sıfat, bir kişi cemaatde belirli bir süre geçirdikten sonra bu sıfatı kazanabiliyor. Ayrıca daha demin önceki yazının yorumlarında da açıkladım Yüzde Beşçiler kendilerine G diye hitap eder God'ın kısaltılmışı olarak, eskiden beri böyledir bu. Zamanla Gangster manasında kullanılmaya başlamıştır tabii o başka. Alfabedeki 7. harf de G'dir ayrıca.



8 - İnşa/Yıkım, İnşa etmek bilgiyi kurmak, bilgiyi yaymaktır. Üyeler arasında bilgi paylaşımı inşadır, bu paylaşım sırasında pozitif tartışma yerini yavaş yavaş negatife bırakırsa yıkım olur, kaçınılması gereken.



9 - Doğum insanın dünyaya gelişi ve var olma tabii ki, 9 rakamının seçilmiş olması ise ufak bir harf oyunlarının olması. Bahsetmeyeceğim ondan basit bir tesadüf çünkü bence.



0 - 360 Derece/Cipher, Yüzde Beşçiler'de insanı 120 derece bilgelik, 120 derece hikmet ve 120 derece anlayış 360 dereceye tamamlar. Yani kendini tamamlamış bir kişiliğe bu şekilde erişilebilir. Ama aynı zamanda Cipher şu ünlü açılımda da geçer God’s Cypher is Divine yani Tanrı'nın Tamamlanışı (360 derece olayı) İlahidir. Burada Yüzde Beşçiye verilen öğüt şudur, sen kendi bedenini ve zihnini kontrol altına alabilirsin, hatta kendini 360 dereceye tamamlayarak ermiş konumuna bile gelebilirsin, ama Allah her şeyin üstündedir.''


 Şimdi ise bazı rapçiler ve mesub oldukları İslam anlayışını bakalım :

Snoop Dogg: 2009 ylında Nation of Islam'a katılsada 2012 Rasta felsefesiyle Alpha Blondy gibi Rasta Müslüman felsefesini benimsedi.

Ice Cube: 90'lı yıllar Nation Of Islam'a katılsada daha sonra Sünni İslam'a geçmiştir.

Mc Ren: Sünni Müslüman.

Rakim: Yüzde Beşçi.

Jay Electronica: Nation of Islam üyesi.

Brand Nubian: Grubun 3 üyeside Yüzde beşçi.

Mos Def: Eski Nation of Islam üyesi, şimdi ise Sünni

Wu-Tang: Grupda genel olarak Yüzde 5 hakim.

Lupe Fiasco: Sünni İslam.

Freeway: Sünni Islam

Nas: Yüzde Beşçi.

Busta Rhymes: Yüzde Beşçi.

Jay Electronica ve NOI güven kolları Fruit of Islam

Snoop Dogg ve Louis Farrakhan

Jay-Z ve Yüzde Beş kolyesi

Ice Cube'ün NOI zamanlarında yaptığı beyaz karşıtı albüm.



DEĞERLİ BULUP OKUYAN HERKESE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIM, HATALARIM İLLA OLMUŞTUR. #Rastafari

Yararlandığım Kaynaklar

Manning Marable - Malcolm X : Arayışlarla Dolu Bir Hayat
Kadir Mısıroğlu - Amerika'da Zenci Müslümanlık Hareketi
Malcolm X ve Alex Haley - Malcolm X
Sevgi Başman - Malcolm X: Hacı Malik el-Şahbaz
https://tr.wikipedia.org/
http://www.returnofthemecca.com/
http://www.noi.org/
https://www.facebook.com/rapceviri




0 yorum:

Yorum Gönder

Snoop Dogg Türkiye. Blogger tarafından desteklenmektedir.